Lacie rikiki: Liten, portabel och tyst extern hårddisk

Igår köpte jag en extern USB-hårddisk, en Lacie rikiki på 500 GB. Storleken på lagringsutrymmet är inte så imponerande med dagens mått mätt, men hårddisken är överraskande liten fysiskt! En perfekt extra hårddisk att ha med på resande fot. Dessutom är priset på runt 600 kr ganska trevligt.

Lacie rikiki är marginellt större än en iPhone och väger 158 gram, d.v.s. bara 21 gram mer än iPhone 4. Anslutningen är USB 2.0 och en extremt kort USB-kabel medföljer (ca 10 cm). Hårddisken har ingen fläkt i kabinettet och den har inget externt nätaggregat (ström tas via USB-porten).

Artikeln fortsätter under annonsen


lacie rikiki 500gb

Det följer med en backup-programvara från Lacie, som ligger på hårddisken när den levereras. Denna programvara ska stöda både PC och Mac. Jag kommer dock inte använda Lacies programvara, eftersom backup-programmet Time machine finns inbyggt i Mac OS X på min Macbook pro.

Fördelar och nackdelar med små externa hårddiskar

Fördelen med de här små externa 2,5″ hårddiskarna är att de är små till formatet, oftast riktigt tysta och inte behöver så mycket kylning. Nackdelen är att 2,5″ hårddiskar oftast har en lägre rotationshastighet på 5400 rpm och därmed inte är lika snabba som den fysiskt större 3,5″ hårddisken (oftast 7200 rpm).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *