Jag kräver bättre tekniska artiklar

Det är snarare regel än undantag att de stora mediernas teknik- och pryl-artiklar är av undermålig kvalité. Bristen kan bero på begränsat utrymme i tidningen, skribentens (in)kompetens inom området eller samarbeten med “recensions-leverantörer”. Alternativt en kombination av detta. Förvånande många journalister verkar lida av tekniskt ointresse, kompetensbrist eller kanske bara väldigt stor tidspress? Man kanske helt enkelt inte hinner förstå vad man skriver om?

Mitt första exempel är GP som för något år sedan publicerade ett test av en MP3-spelare och bedömde ljudkvalitén utan att beskriva hur testen utfördes, vilken referens man hade eller vilka hörlurar som användes. Att utelämna sådan information påverkar testets trovärdighet. I efterhand visade det sig att testet utfördes på ett seriöst sätt, både med medföljande hörlurar och ett par bättre referens-hörlurar. Ljudkvalitén jämfördes dessutom med en annan känd MP3-spelare och då med samma lurar till båda spelarna. I detta fallet var alltså utförandet av testet bra, men recensionen blev bristfällig p.g.a. utrymmesbrist i tidningen.

Artikeln fortsätter under annonsen


DN försöker idag skriva om Internet till glesbygden eller Rural connectivity platform (RCP) som Intel väljer att kalla det. När jag läste mellan raderna blev jag misstänksam och befarade att skribenten missuppfattat vad RCP är för något. Främst meningen “Älgjägaren på sitt pass kan fördriva tiden genom att ladda ner ny musik på sin mp3-spelare, titta på Youtube-video eller surfa” fick mig att haja till. Användandet av begreppet router (“…sändaren (routern) för trådlöst internet…”) är också tvivelaktigt och tvetydigt. Huruvida skribenten förstått vad RCP är låter jag vara osagt, men artikeln anser jag bristfällig. RCP verkar enligt Intels PDF-beskrivning (länkad från Intels blogg) vara en “burk” avsedd för punkt-till-punkt-förbindelse. Det vill säga RCP-burken i sig ger ingen Internettäckning med lång räckvidd, vilket DN-artikeln antyder. RCP används för att förbinda olika nätverk med varandra, över avstånd upp till 100 km. För att bygga Internet för älgjägare med WLAN/WIFI så behöver man fortfarande ett stort antal WLAN-accesspunkter och jag tror inte det är speciellt intressant för någon att bygga mängder av WLAN-hotspots i skogen åt älgjägarna?

Ett annat fenomen förekommande i gratistidningar är att man samarbetar med “recensions-leverantörer”. På framsidan av tidningen kan det stå något i stil med “Recension/test av 7 digitalkameror”, men artikeln innehåller inget egentligt test mer än någon intetsägande svepande omdömesmening om produkten. I övrigt är innehållet bara produkt/pris-information. Det är inget fel i sig med artiklar av denna typ, men de ska inte marknadsföras som test när de egentligen bara är produktinformation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.