Installera mobilt 3g USB-modem Huawei E220 på Asus EEE

Här kommer ett tips med inställningar för att installera ett mobilt 3G USB-modem på mini-PC:n Asus EEE. OBS, detta tips gäller om du kör Linux (Xandros). GP hade en guide om detta, som de av någon anledning raderat, men jag lyckades hitta en sparad kopia. Källa: Gp.se (Gammal död länk: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=400&a=439606)

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED MOBILT BREDBAND:
(Förutsätter att du har ett Huawei E220 usb-modem (dongel) med SIM-kort för mobilt bredband och en Asus eee pc med Linux (Xandros). Har du XP i datorn följer du instruktionen som kom med modemet)

Artikeln fortsätter under annonsen


1. Anslut dongeln (Huawei E220-modemet) med usb-sladden till datorn. SIM-kortet ska vara i dongeln. Du behöver inte bry dig om instruktionen som kom med modemet om hur man installerar i datorn första gången (med en dubbel usb-sladd). Det som behövs finns redan i din mini pc.

2. Sätt på datorn och Klicka på Nätverk under fliken Internet. (Inte Trådlöst nätverk, utan bara Nätverk).

3. I fönstret som öppnas, Nätverksanslutningar, klicka på Skapa. Ett fönster som heter Anslutningsguiden öppnas.

4. Välj anslutningstyp gsm/3G/UMTS/HSDPA. Klicka Nästa

5. Välj maskinvara Huawei E220 (om du inte ser det som val så ta ut och sätt in dongeln igen i usb-uttaget). Klicka Nästa.

6. Skriv in PIN-koden som hör till simkortet (finns antingen på det stora plastkortet eller på ett separat kod-papper du fått från din mobiloperatör. Vill du slippa skriva in koden sen kan du kryssa i att den ska komma ihåg lösenordet. (En del som har Tele2 verkar få problem med detta. Att sätta in SIM-kortet i en vanlig mobil och där stänga av PIN-koden verkar hjälpa.)

7. I fönstret Network registration: klicka på Sök.
Välj din operatörs nät i listan över tillgängliga nätverk.
Klicka på nästa.

8. I fönstret Log in data – välj din operatör. Fyll i adressen till anslutningspunkten, APN. I mitt fall var det inte det som stod förvalt utan jag fick ändra. Operatören vet adressen. online.telia.se (telia)respektive net.tre.se (tre) eller mobileinternet.tele2.se (tele2) kan du prova med om du inte vet eller hinner fråga.
Fyll inte i användarnamn och lösenord här.
Klicka Nästa

9. Ge din anslutning ett namn, t ex Telia-dongel.

10. Kryssa i om du vill att anslutningen ska starta automatiskt när du startar datorn. (Om du inte kryssar i startar du sedan genom att välja Nätverk och klicka på anslutningen där. Har du wifi hemma och dongel-surfar borta är det bättre att inte kryssa i här.)
Kryssa i om du vill köra igång direkt. Klicka Slutför.

Sen tar det några sekunder innan uppkopplingen är klar.
Datorn tror att den ringer upp, men i själva verket kopplas usb-modemet in.
Uppkopplingen går ner om du stänger locket och sätter datorn i vila. För att starta igen väljer du Nätverk, markerar din anslutning i listan och väljer Anslut under anslutning. Du kan ändra i dina inställningar eller göra en ny anslutning när du vill. Du kan ta ut dongeln när du inte ska surfa och sätta in den när du behöver den.

1 comment for “Installera mobilt 3g USB-modem Huawei E220 på Asus EEE

  1. Hej Anders,

    Tack för tipset Installera mobilt 3g USB-modem Huawei E220 på Asus EEE.
    Blev nästan tokig innan jag hittade din sida.
    Tack.

    allar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.