Inför SPY-grupper för stökiga elever

Läser med intresse artikeln om skolan där eleverna behöver ha hörselskydd för att få lugn och ro i klassrummet.

Vissa delar av min klass var extremt stökig i högstadiet. 2-3 personer var bråkstakar och startade inte sällan uppror mot mindre auktoritära lärare, mitt under pågående lektion. Ofta drog dessa individer med sig ytterligare 3-4 personer och kaoset var därmed ett faktum. Ofta startade det med en liten konflikt, som sedan eskalerade. Vad kunde hända i ett klassrum?

Artikeln fortsätter under annonsen


  • Pennor, suddgummin och diverse andra saker kastades i klassrummet.
  • Elever vägrade vara tysta, rent demonstrativt.
  • Genomgångar stördes ibland avsiktligt med gutturala läten.
  • Läraren hånades vid tillrättavisningar.
  • Elever öppnade fönster mitt under pågående undervisning och gick helt sonika ut den vägen.
  • Elever organiserade skolk-aktiviteter, som gick ut på att om “ingen kommer till lektionen, så kan ju inte så mycket hända”.

Det enda som verkligen hjälpte dem som ville studera och lärarna som ville lära ut i lugn och ro, var något som slarvigt kom att kallas SPY-grupper. Egentligen hette det SPU-grupper och syftade på SPecialUndervisning, där ett mindre antal elever (5-7) fick anpassad undervisning av 1 lärare. Troligen hjälpte detta även de 3-4 individer som inte sällan drogs med i dumheterna. Det kan tilläggas att flera av dessa bråkiga elever hade medelmåttiga eller dåliga betyg, och rent allmänt visade ett litet intresse för skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *