IE9: Fokus på prestanda, men få besked om standarder

Microsoft jobbar för fullt med att utveckla Internet Explorer 9 (IE9), nästa generations webbläsare som på sikt kommer ersätta IE8. Microsoft har gått ut med tidig information till utvecklare om framstegen och målen med IE9.

IE8 var och är ju ett framsteg jämfört med IE7, men har fått en del kritik för att fortfarande inte följa alla standarder. IE8 ligger också rejält efter både Firefox, Safari och Chrome när det gäller prestanda.Vill du upptäcka hur snabb en webbläsare kan och borde vara, så tycker jag du ska testa Safari för Windows eller Firefox. Eller varför inte Googles Chrome?

Artikeln fortsätter under annonsen


Microsofts tidiga data om IE9 visar att de hämtat in en stor del av försprånget som de andra webbläsarna har när det gäller Javascript-prestanda. IE9 är 4x snabbare än IE8 och ligger nu ganska nära Firefox 3.5 mätt i Javascript-prestanda, men fortfarande ligger IE9 ca en faktor 2 efter Chrome och Safari. Jag får känslan att Microsoft vill tona ner betydelsen av Javascript-prestanda och istället fokusera på andra områden att förbättra.

En intressant nyhet är att IE9 kommer använda hårdvaruaccelererad rendering med hjälp av Direct X. Konkret innebär detta att datorns grafikprocessor (GPU) utnyttjas för att kunna visa webbsidan snabbare. De senaste åren har det gjorts stora framsteg inom utveckling av GPU:er. Spelindustrin har drivit på utvecklingen. Detta innebär att mycket outnyttjad processorkraft finns i datorernas grafikchip, när dessa inte används för spel.

Microsoft har gjort en video om detta som du hittar här. Tyvärr använder de den egna tekniken Silverlight för video och inte flash, så många har svårt att se filmerna. Webbstandard? 😉 Vill du se videon så kika på den ytterst svårhittade mp4-video här (tar lite tid att ladda).

Det som saknas är besked om ACID3, HTML 5 och CSS3. Det är oklart vad Microsofts mål med IE9 är på dessa områden. Ett resultat på 32 av 100 som IE9 nu har i ACID3-testet är inte ok för en webbläsare 2009 (IE8 har 20 av 100). Här måste Microsoft bättra sig!

Utanför ämnet: Kan inte undgå att kommentera Microsofts videoteknik. De filmar med ett ljust fönster som bakgrund, så människorna blir alldeles mörka i ansiktet. Kameramannen står och svajar fram och tillbaka med kameran så man nästan blir sjösjuk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.