Hur mycket datatrafik behövs för internetradio på iPhone? Svar!

Jag fick en kommentar/fråga om hur mycket datatrafik som krävs för att lyssna på webbradio på iPhone (inlägg om Fstream och webbradio i iPhone).

Hej! Har nyss köpt mig en Iphone 3G 8GB.. Och fick ett jul erbjudande med mobil surf till allt. Den är kapabel till 0,5 GB räcker det för att använda sig av fstream och lyssna på webbradio?? Annars kommer jag få lägga ut 9kr / dag och det blir lite dyrt..

MVH Andreas

Svar angående kostnaden

Sony MDR-XB700 hörlurarOm du har Telia mobilsurf alltid så ingår 0,5 Gb som du skriver. Överskrider du detta, så kostar det inget extra per megabyte enligt prislistan, men datahastigheten sänks drastiskt. Telia sänker hastigheten till 57 kbit/s, vilket knappast räcker till att lyssna på internetradio (i alla fall inte i bra kvalité). Enligt Telias nya kampanjsida sänker de till 120 kbit/s, en välkommen ändring om detta gäller generellt vill säga. Finns olika besked på olika sidor på Telias sajt. Någon som vet?

Artikeln fortsätter under annonsen


Kampanj där 120 kbit/s nämns: https://www.tewss.telia.se/privat/kundservice/priserochvillkor/villkor/kampanjvillkor
Prislista mobilt där 57 kbit/s nämns i det finstilta: https://www.tewss.telia.se/privat/kundservice/priserochvillkor/priser/mobilt/?sl=privat_kundservice_priserochvillkor_priser_mobilt

Så länge kan du lyssna på internetradio med 0,5 Gb data

Tar vi P3 i hög kvalite som exempel så är den kanalen i 96 kbit/s. Lyssningen förbrukar då ca 43 Mbyte/h (bitrate*60*60/8). 0,5 Gb = 500 Mb, räcker då till ca 11,5h lyssning på P3. (Jag bortser här ifrån att 1 kilobyte kanske är 1024 bitar osv)

Lyssnar du på P3 i låg kvalite (31 kbit/s), så räcker datatrafiken ca 3 gånger längre än ovan.

Mitt tips är att först testa med mobilsurf alltid. Räcker inte det, så kan du byta till mobilsurf extra med 5 Gb data per månad. Det räcker till ca 115 h/månad eller nästan 4 h/dag om man så vill.

Bra program för internetradio, Internet radio box

Jag har för länge sedan bloggat om Fstream, men ett bättre program är Internet radio box, det har inbyggda kanallistor för de vanligaste svenska radiokanalerna. Det är väl värt 7 kr att slippa knappa in radio-adresser manuellt!

Ladda ner från App store: Internet radio boxSkanna med din mobil! Detta är en QR-kod/länk till Internet radio box i App store?

2 comments for “Hur mycket datatrafik behövs för internetradio på iPhone? Svar!

  1. Okej.. Jag ska pröva med mobilsurf alltid först.. Men hur märker jag om det inte räcker till? Märker jag det på funktionen eller på räkningen?:P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *