Har investerat i ett mekaniskt tangentbord

Det här inlägget skriver jag på mitt nya mekaniska tangentbord, ett QPAD mk-80 närmare bestämt.

Vad är nu detta, ett mekaniskt tangentbord? Det är faktiskt inte så konstigt som det låter. På alla tangentbord finns det under varje tangent något slags brytare som slår till när tangenten trycks ner. Den vanligaste varianten idag är ett slags gummihatt som trycks ihop under tangenten. En billig lösning, men den är inte särskilt exakt och känslan är ofta diskutabel. Det är svårt att känna när tangenten har tryckts ner.

Artikeln fortsätter under annonsen


Mekaniska tangentbord

Mekaniska tangentbord har dock en mer precis, robust och påkostad lösning med fjäder och metallbrytare. Det ger möjlighet till bättre precision och en tydligare återkoppling när tangenten trycks ner. Brytarna är ofta av märket Cherry och det finns ett antal varianter (kallade färger) på dessa brytare att välja mellan. Beroende på färg så är återkopplingen olika tydlig och tangenterna mer eller mindre högljudda.mekaniskt tangentbord qpad mk 80

I korthet har de blåa brytarna (som sitter i QPAD mk-80) tydlig feedback, hög ljudnivå och passar enligt de flesta bäst för skrivande. Svarta cherry passar bra för spelande, då tangenterna går att trycka ner flera gånger i rad snabbare, men de har ingen tydlig feedback på samma sätt som de blåa. Bruna är något mitt emellan blåa och svarta.

Mer information om QPAD mk-80 hittar du bland annat på Toms hardware och Sweclockers. Aktuellt pris på mk-80 finns här på Prisjakt.

Tyvärr kostar mekaniska tangentbord mer än vanliga, från 600-700 kr och uppåt, men man måste väga in känslan och hållbarheten i priset. Brytarna ska klara 50 miljoner tangenttryckningar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *