Cubox-i: En extremt liten dator/mediaspelare

Cubox-i anslutningarJag har fått upp ögonen för och beställt den extremt kompakta och prisvärda minidatorn Cubox-i, som har potential att bli en väldigt populär mediaspelare. Till synes en perfekt hårdvara att köra XBMC på. Cubox-i finns i fyra versioner, från CuBox-i1 för 55 dollar till Cubox-i4-pro för 125 dollar.

Den kraftfullaste versionen har quad-core CPU på 1 Ghz, 2 GB minne, HDMI, optisk utgång (S/PDIF), Wifi, Bluetooth, Gigabit-nätverk, IR-mottagare & sändare m.m. Allt för under 1000 kr.

Artikeln fortsätter under annonsen


Mer information om Cubox-i, de olika versionerna och priser hittar du här.

Plus och minus med Cubox-i?

cubox i mediaspelare minidator

+ Hårdvarumässigt ser Cubox-i väldigt lovande ut, den har allt en mediadator kan tänkas behöva.

+ Liten storlek och polerad utsida, jämfört med t.ex. Raspberry Pi, som inte är gjord för att stå på TV-bänken.

– Spretig mjukvara. Cubox-i kan köra Android och ett antal olika Linux-distributioner. Den förlitar sig i stor utsträckning på Open source mjukvara. XBMC ska t.ex. gå att köra på Cubox-i, men det finns ingen officiell support från XBMC-projektet (än ska väl tilläggas). Det finns linuxdistributioner med XBMC som fungerar, t.ex. Geexbox, men de är inte buggfria och kan sakna viss funktionalitet.

Köper du en Cubox-i så underlättar det nog om du är lite “datornörd” och gillar att testa nya saker. Det finns en hel del information om Cubox-i på deras Wiki.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *