Byta till SSD i Macbook pro eller annan laptop?

Jag har funderat på att byta till SSD-hårddisk i min Macbook pro laptop. En SSD bygger i princip på samma teknik som USB-minnen/flashminnen, men har större utrymme och bättre prestanda än USB-minnen. SSD brukar ha SATA-anslutning och går att använda både i bärbara och stationära datorer. Har du en gammal dator med många år på nacken bör du först kontrollera så att den har en SATA-hårddisk (och inte en IDE).

Vill du byta till SSD i en stationär dator behöver du en 2,5″ till 3,5″ adapter som du enkelt skruvar fast på SSD-hårddisken för att den ska passa fysiskt i datorn. Köper du t.ex. Intels SSD X25-M G2 80GB i retail-paket så följer en sådan adapter med.

Artikeln fortsätter under annonsen


Några fördelar med SSD-hårddisk

 • Inga rörliga delar och därmed ej stötkänslig som en vanlig hårddisk.
 • SSD-hårddiskar är mycket snabbare än vanliga hårddiskar. Söktiden är mycket kort oavsett var filerna ligger eftersom inget läshuvud behöver flyttas över diskytan.
 • Helt tyst.
 • Ger bra generell ökning av prestandan, speciellt i bärbara datorer. Hårddiskarna i bärbara datorer är generellt mycket långsammare än hårddiskar i stationära datorer.
 • Kan ge lägre energiförbrukning, och därmed längre batteritid.
 • Mindre värmeutveckling, vilket gör laptopen svalare och fläkten behöver inte jobba lika ofta.

I still firmly believe that an SSD is the single best performance improvement you can buy for your system today. /Källa: Anandtech

Några nackdelar med SSD

 • Klart dyrare än vanliga hårddiskar än så länge.
 • Finns inte med lika stort lagringsutrymme som vanliga hårddiskar.
 • Kan bli något långsammare i takt med användning, dock fortfarande mycket snabbare än vanliga. Köp en SSD som har stöd för TRIM-teknologi som är avsedd att hantera detta problem. T.ex. Intels SSD i G2-serien har TRIM.

Hur man byter till SSD i Macbook pro 13″

I videon nedan visas hur du byter ut hårddisken i en Macbook pro 13″ till en SSD. De går även igenom hur du i Mac OS X återställer data från en timemachine-backup till din nya hårddisk. Denna instruktion är användbar oavsett vilken typ av hårddisk du byter till. Har du en PC, så brukar det också vara ganska enkelt att byta hårddisk.

För att byta hårddisk behöver man förstås rätt verktyg och det skadar inte att vara lite fingerfärdig. Det absolut viktigaste är att man gör backup på alla sina filer innan man börjar skruva i datorn!

Med en Mac laptop byter du till SSD i tre enkla steg:

 1. Anslut en extern USB-hårddisk och gör en komplett timemachine-backup.
 2. Byt ut den gamla hårddisken i datorn till en SSD.
 3. Start upp datorn med Mac OS X installations-DVD och återställ timemachine-backupen till den nya SSD-hårddisken.

Fler tips om SSD

För dig som som vill läsa mer tekniska detaljer om SSD är denna artikel hos Anandtech en bra startpunkt.

SSD-hårddiskar, bland annat Intels, hittar du t.ex. här hos Misco.se. Själv funderar jag på att köpa en Intel X25-M G2 80GB som utifrån det jag läst har fått mycket goda omdömen.

1 comment for “Byta till SSD i Macbook pro eller annan laptop?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *