Bra med extern skärm till bärbar dator

Henge docks docka till macbook proDe senaste åren har bärbara datorer blivit allt billigare, vilket lett till att många väljer bärbar framför stationär dator. Bärbara datorer har förstås den uppenbara fördelen att de tar liten plats och är lätta att ta med sig på semestern. Men ibland undrar jag om datorvalet är så genomtänkt?

Köper du en bärbar dator så får du också leva med en del nackdelar:

Artikeln fortsätter under annonsen


  • Begränsade möjligheter till uppgradering av hårdvara (oftast kan bara minne och hårddisk bytas/uppgraderas)
  • Sämre prestanda jämfört med en stationär dator i samma prisklass
  • Lägre upplösning på skärmen (i de flesta fall)
  • Dålig ergonomi – En bärbar dator inbjuder dessutom till arbete på platser där det är svårt att få en bra arbetsställning. Läs t.ex. om surf i soffan på IDG.

Extern skärm, riktigt tangentbord och mus rekommenderas

Använder du din bärbara dator “stationärt” flera timmar i veckan hemma eller på kontoret? Då skulle jag rekommendera att du investerar i en extern skärm, tangentbord och en riktig mus. Priserna på platta skärmar har sjunkit rejält och idag får man t.ex. en 22″ wide-skärm av enklare modell för knappt 1500 kr. Eller en 24″ wide för någon hundralapp till. Tangentbord och mus finns från ungefär 100 kr och uppåt. För ca 2000 kr kan du alltså göra din bärbara dator bättre lämpad för stationärt arbete.

Själv använder jag en 24″ skärm med upplösningen 1920×1200 till min Macbook pro. Det är en kombination jag verkligen trivs med. Pricken över i skulle vara att komplettera med en docka till min Macbook.

Här är några fördelar med att ha en extern skärm, riktigt tangentbord och mus till sin bärbara:

  • Klart högre upplösning på skärmen. Vanligast idag är 1920×1080 på externa skärmar, på bärbara är 1280×800/1366×768 vanligast
  • Bättre möjligheter till god ergonomi
  • Datorns skärm kan användas som utökat skrivbord och t.ex. användas för mail eller chat-program

Använd gärna min länksamling för att jämföra priser och hitta nätbutiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *