Var inte så rädd för att skriva fel OCR-nummer från fakturan

Många siffror blir det såhär i räkningstider och visst kan man oroa sig över att man skriver fel. När det gäller OCR-nummer är dock inte risken så stor som man först kan tro. Alla OCR-nummer har nämligen 1 eller 2 kontrollsiffror inbyggda i slutet på numret. När du matar in OCR-numret på Internetbanken så kontrolleras det av internetbanken (i alla fall av de jag känner till), att OCR-numret är konsistent. Har man extrem otur kan man förstås råka skriva fel på ett sådant sätt att kontrollsiffrorna stämmer, men risken att det händer är ganska liten. Visst ska man fortfarande vara noggrann med att mata in rätt nummer direkt, men själv dubbelkollar jag aldrig OCR-nummer på mindre belopp efter jag kom till denna insikt att det finns viss inbyggd kontroll. Ni kan ju testa nästa gång ni lägger in en räkning att göra ett avsiktligt fel först. Betalar man in flera tusen kronor, så bör man ju förstås dubbelkolla siffrorna.

Själv funderar jag ibland på att köpa en OCR-läsare till datorn som kan scanna in numren automatiskt. Frågan är bara om det är värt pengarna? C-pen 20 är en variant som jag hittat på Teknikmagasinet, men tyvärr supportar inte C-pen Mac vilket är helt värdelöst i dessa dagar. C-pen 10 har mac-drivers, men MacOS X Tiger (10.4) och Leopard supportas inte, vilket i praktiken innebär att C-pen inte har någon produkt för Mac-användare.

Artikeln fortsätter under annonsen


Uppdatering 2009-10-25: Nu finns en beta-drivrutin för C-pen 20 som supportar MAC OS X 10.5 Leopard.

Här följer detaljerad information om kontrollsiffrorna, för den intresserade. Om 2 kontrollsiffror används i OCR-numret anger den näst sista siffran antalet tecken (kontrollsiffror medräknade). Om OCR-numret har 10+ tecken utelämnas tiotalsdelen. D.v.s. ett 13 siffror långt nummer, får näst sista kontrollsiffran 3. Den sista siffran (oavsett 1 eller 2 kontrollsiffror i numret) är en checksumma beräknad med samma algoritm som kontrollsiffran i personnummer.

Fotnot: OCR-nummer är nummer av typ 1347800115531 som står på räkningar/fakturor mellan # och # och som identifierar dig som betalningsavsändare på postgiro/bankgiro-inbetalningar.

7 comments for “Var inte så rädd för att skriva fel OCR-nummer från fakturan

  1. Bra att veta!

    Till OS X finns Mye. Använt det lite. Osäker på om jag faktiskt sparar nån tid på det, eftersom det brukar ta ett tag innan den känner av nåt. Men kul idé i alla fall 😉

  2. Hmmm, 229 000 var svettigt. Felkollen är ju inte 100% med kontrollsiffror, men risken är ändå ganska liten. Frågan är om han verkligen bara skrev fel på exakt en (1) siffra och inte gjorde fler fel? OCR på skatteverket har ju dessutom 2 kontrollsiffror. På denna länk hävdar någon att 1 felaktig siffra alltid upptäcks, och att 90% av fallen med 2 felaktiga siffror upptäcks http://forum.macworld.se/index.php?showtopic=50202&st=40# Någon som kan bekräfta eller dementera det påståendet? Har inte räknat på det själv, så tänker inte uttala mig i frågan själv. Pengarna har ju trots allt kommit till skatteverket, men han har betalat _åt_ fel företag så att säga, inte _till_ fel företags konto. Min gissning är att han har goda chanser att få betalningen registrerat åt sitt eget företag, efter överklagan till skatteverket. Måste säga att han hade en grym otur som dessutom råkade pricka in ett annat företags OCR-nummer.

  3. De har en bra beskrivning ja. Har använt bland annat den sidan som underlag för beskrivningen av kontrollsiffrorna. (det kanske var lite snålt att inte länka dem som källa)

    De har en bra kalkylator där man kan räkna ut kontrollsiffror också. Snyggt gjort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *