Så för du över SMS och bilder vid byte av iPhone

Har du köpt en ny iPhone som ska ersätta din gamla? Då vill du antagligen föra över SMS, kamerabilder, kontakter och inställningar från din gamla, till din nya iPhone. Det ville i alla fall jag vid mitt byte från iPhone 3G till iPhone 4.

iTunes kan hjälpa dig med att föra över informationen automatiskt, men det framgår inte så tydligt i valalternativen. När du kopplar in dina nya iPhone i datorn, så ger iTunes dig 2 alternativ.

Artikeln fortsätter under annonsen


 1. Ställ in som ny telefon
 2. Återställ från en backup <valalternativ för olika backupdatum visas här>

Spontant känns det logiskt att välja alternativ 1 här, eftersom det brukar vara förvalt och du har köpt en “ny telefon”. Men väljer du 1, så förs inga gamla inställningar över från din gamla iPhone. Vill du föra över SMS, bilder, kontakter m.m. så är det alltså 2, Återställ från en backup, som du ska välja.

Innan du börjar med din nya iPhone, så behöver du ha gjort en färsk backup på din gamla iPhone.

Jag har försökt sammanfatta stegen i guiden nedan:

Guide – För över data från gammal till ny iPhone

 1. iphone 4 bildKoppla din gamla iPhone till iTunes.
 2. Om du har laddat ner appar på telefonen, som inte är synkade till iTunes, så kan det vara bra att högerklicka på din iPhone och försöka överföra inköp från telefonen till iTunes.
 3. Synkronisera din gamla iPhone, så du får en komplett och aktuell backup från din gamla iPhone.
 4. Koppla din nya iPhone till iTunes och när valalternativen visas, välj att återställa från en backup.
 5. Välj den senaste backupen i listan (den du skapade i steg 3).
 6. Detta tar en stund, minst 5-10 minuter. Låt iTunes och telefonen arbeta tills det är färdigt. Telefonen kommer även starta om av sig självt under processen. Rör inte telefonen innan operationen är klar.
 7. Synkronisera din nya iPhone med iTunes. Nu kommer alla appar överföras till din nya iPhone.

Nu ska alla gamla SMS, kamerabilder, kontakter m.m. finnas i din nya iPhone. Jag har noterat att en del inställningar för appar inte överförs. T.ex. Twitterlösenord som finns i vissa appar.

Jag tror inte de här “saknade lösenorden” är en brist, utan helt enkelt en säkerhetsfunktion. Om någon kommer över din dator, så får det ju inte vara för lätt att kopiera alla inställningar till en annan iPhone och därmed få åtkomst till ditt konto på Twitter, Facebook, Skype m.m.

21 comments for “Så för du över SMS och bilder vid byte av iPhone

 1. Jag gjorde som du skrev. Fungerade bra, tack. Hur gör man om man på den gamla vill “göra den som ny enhet”? DVS inte fortsätta vara en kopia av den nya så att säga. Men ändå behålla kontakterna. Hmm.. svårt att förklara detta…
  Min nya iPhone 4 är en privat mobiltelefon och min gamla var en “jobbmobil” som jag köpt en del appar till osv. Dessa ville jag ha på den nya och gjorde som du skrev vilket gick aldeles utmärkt. Nu vill jag att min jobbtelefon inte ska ha samma konto som min privatat telefon. Jag undrar om du vet hur man gör med det?

 2. Robert Olsén :

  Jag gjorde som du skrev. Fungerade bra, tack. Hur gör man om man på den gamla vill ”göra den som ny enhet”? DVS inte fortsätta vara en kopia av den nya så att säga. Men ändå behålla kontakterna. Hmm.. svårt att förklara detta…
  Min nya iPhone 4 är en privat mobiltelefon och min gamla var en ”jobbmobil” som jag köpt en del appar till osv. Dessa ville jag ha på den nya och gjorde som du skrev vilket gick aldeles utmärkt. Nu vill jag att min jobbtelefon inte ska ha samma konto som min privatat telefon. Jag undrar om du vet hur man gör med det?

  Är inte riktigt säker på att jag förstod exakt vad du vill ha, respektive inte vill ha på din gamla iPhone. Men, några tips kommer här:
  Börja med att sätta olika namn på dina 2 iPhones i iTunes, så du lätt kan skilja dem åt. Anslut telefonen och markera telefonen under enheter i iTunes. Klicka på telefonen 1 gång. Nu kan du ändra namnet, till t.ex. iPhone-jobb på den gamla. Det har ingen betydelse vilket namn telefonen har, utan det här underlättar bara för dig att hålla isär de båda telefonerna.

  Ett annat tips är att du väljer att synkronisera dina kontakter till adressboken (fliken info, synkronisera adressbokskontakter) och kalendern om du använder den. Speciellt om du har tänkt rensa någon av telefonerna helt senare.

  Som du redan har märkt kan du ha flera iPhones (max 5) till samma iTunes-konto. Bara för att du har 2 iPhones BEHÖVER du alltså inte ha 2 olika iTunes-konton, om du inte vill.
  Varje iPhone har sina egna inställningar i iTunes, vilka appar, bilder m.m. som ska synkas till just den telefonen.

  Det du kan göra är att antingen rensa bort saker på den gamla du inte vill ha kvar. Eller tömma den gamla helt och bara fylla på med det du vill ha.

  När du nu har kopierat innehållet från din gamla iPhone till din nya, så kan du koppla in den gamla igen. Markera telefonen under enheter till vänster i iTunes. Under fliken program kan du välja bort/till de appar som ska finnas på din gamla telefon. Dessa inställningar påverkar alltså inte din nya iPhone.

  Om du vill rensa ALLT som finns på din gamla iPhone, så kan du återställa den i iTunes, under fliken sammanfattning, Återställ. Då försvinner ALLT som du har sparat på telefonen. Telefonen blir som när du köpte den. Du kan då börja om från noll och välja ut de appar du vill ha med osv. Observera att du måste synkronisera dina kontakter och kalender med iTunes, innan du rensar telefonen.

 3. Jag kom ju på att jag skulle ha synkat min 3GS i iTunes innan jag synkade 4:an. Så jag har bara sms/bilder/kontakter från när jag senast synkade 3GS:n.
  Har du nån koll på hur jag kan gå till väga för att få in det senaste från den gamla till den nya? Typ nåt “gör om, gör rätt”-crap?

 4. Emilija :
  Jag kom ju på att jag skulle ha synkat min 3GS i iTunes innan jag synkade 4:an. Så jag har bara sms/bilder/kontakter från när jag senast synkade 3GS:n.
  Har du nån koll på hur jag kan gå till väga för att få in det senaste från den gamla till den nya? Typ nåt ”gör om, gör rätt”-crap?

  Jo, du borde kunna göra såhär. (Tänk på att du tappar det du eventuellt hunnit lägga in på din iPhone 4.)
  Börja med att synka, säkerhetskopiera och överföra inköp från din 3GS till iTunes, så du får en färsk backup. Allt detta kan göras via högerklick på “din iPhone” till vänster i iTunes.
  Sedan tar du ur 3GS och ansluter din iPhone 4.
  Högerklicka på “din iPhone”, välj återskapa från säkerhetskopia.
  Välj att återskapa från din 3GS backup.

 5. Bytte min 3Gs mot ny 4 igår. Var medveten om att jag skulle välja “återstäkka från backup”. MEN eftersom 3:an hade senaste OS uppdateringen och den nya 4:an inte var jag tvungen att ställa in den som ny telefon. Nu är alltså båda telefonerna synkade mot samma dator. Hur gör jag för att nu för att ersätta allt i fyran med senaste backupen från 3:an? 4:an är nu uppdaterad till samma OS version.
  Tacksam för råd

 6. Utgår från att du nu redan har en aktuell backup på din gamla iphone…
  Koppla in din iphone 4. Markera den i vänsterkolumnen i iTunes. Högerklicka på iphone 4 och välj återskapa (återställ?) från säkerhetskopia. Välj filen som motsvarar den senaste backupen från din gamla iphone.

 7. Jag har en 3g iPhone sen tidigare och har nu köpt en iPhone 4:a. Jag har gjort en säkerhetsuppdatering på 3g:n men när jag stoppar i 4:an för att överföra säkerhetskopian kommer det upp ett felmeddelande som säger:

  Säkerhetskopian “Mitt Namn” iPhone kunde inte återställas på denna iPhone eftersom programvaran på iPhoneenheten är för gammal.
  Om du vill återställa denna iPhone med hjälp av den här säkerhetskopian måste du först ställa in den som en ny iPhone och återställa programvaran till den senaste versionen.

  Hur gör jag detta?

 8. hej tappade min iphone 3 för några dagar sedan. Då det ej fanns några iphone 4 köpte jag en ny iphone 3s. Program vara 3.1.3.
  Lyckades synkronisera kontakter men ej sms mail och bilder. Går detta att lösa i efterhand?

 9. magnus :

  hej tappade min iphone 3 för några dagar sedan. Då det ej fanns några iphone 4 köpte jag en ny iphone 3s. Program vara 3.1.3.
  Lyckades synkronisera kontakter men ej sms mail och bilder. Går detta att lösa i efterhand?

  Om du har en backup på din gamla telefon, så bör det gå att lösa. Koppla in din iphone. Markera den i vänsterkolumnen i iTunes. Högerklicka på iphone och välj återskapa (återställ?) från säkerhetskopia. Välj filen som motsvarar den senaste backupen från din gamla iphone.

 10. hejsan!
  jag har en liten fråga ang. försvunna bilder..
  jag skulle synkronisera över bilder till min iphone4 och det började bra men sen så kom det upp och stod att det inte fanns tillräckligt mycket minne på datorn och allt bara försvann, och nu är alla mina bilder borta, både från min gamla mapp och från datorn.. vart kan dom ha tagot vägen ?!?

 11. frida :

  hejsan!
  jag har en liten fråga ang. försvunna bilder..
  jag skulle synkronisera över bilder till min iphone4 och det började bra men sen så kom det upp och stod att det inte fanns tillräckligt mycket minne på datorn och allt bara försvann, och nu är alla mina bilder borta, både från min gamla mapp och från datorn.. vart kan dom ha tagot vägen ?!?

  Du får nog förtydliga lite om någon ska kunna hjälpa till.

  Försökte du kopiera bilder TILL iPhone eller FRÅN iPhone? Du skrev “till” i början av texten, men jag får inte riktigt ihop det med att minnet (hårddiskutrymmet?) i datorn tar slut.
  Och vad betyder “gamla mapp” och “från datorn”?
  Kör du Windows/PC eller Mac? Och vad gjorde du innan problemet inträffade?

 12. hejsan!
  har skaffat mig en iphone4, hade innan 3an..
  har synkroniserat min 3a i Itunes, och har inte startat min nya än..
  måste jag aktivera mitt nya micro-simkort innan jag överför den gamla buckupen till den nya telefonen?

 13. gooog :

  hejsan!
  har skaffat mig en iphone4, hade innan 3an..
  har synkroniserat min 3a i Itunes, och har inte startat min nya än..
  måste jag aktivera mitt nya micro-simkort innan jag överför den gamla buckupen till den nya telefonen?

  Känns som det borde kunna gå utan simkort istoppat, men är inte säker. Varför vill du inte stoppa i ditt nya microsim?

 14. Jag hade en Iphone3 innan och bytte till 4. Det gick inte att synka, så jag gjorde 4:an till en ny och började om med nr bilder osv. Idag när jag anslöt den till datorn så återställdes den till 3:an?!! Så nu är alla nya nr och bilder borta, kan jag hitta dom nån stans? Och få tillbaka dom till telefonen?

 15. Hej!

  Tack för artikeln. Har ett dilemma med min nya iphone 4s. Innan simkortet blivit aktiverat ( är fortfarande inte aktiverat verkar det som eftersom det står “ingen service”) tog jag ett par bilder och spelade in med dikatfonen.

  Tar mobilen, synkroniserar med itunes väljer backup (säkerhetskopian på min 4g) och till min förvåning hittar jag inte de bilder och ljudfiler som jag redan hunnit göra. Var tog de vägen?

  Mvh
  Eric

 16. Hej!
  Köpte precis en iPhone 4S och jag fick INTE med mig något simkort eftersom jag vill säkerhetskopiera allt innan jag klipper mitt gamla kort.
  Så nu är min fråga, hur gör jag? Säkerthetskopierar jag allt idag och hämtar ett nytt simkort och sätter in i den nya och gör precis som det står? Känns lite fishy att jag måste klippa det gamla simkortet innan jag får ett nytt simkort…
  Är mest alla sms jag vill ha kvar, och det är väl sparat på simkortet?

  Hälsningar
  Ellinor

 17. Tyvärr har jag missat något på vägen.Jag följde alla steg men när jag skulle hämta tryckte förmodligen på fel alternativ, från ICloud, jag har då inte min data från mitt gamla 3G överförd på den nya 4S. Vad kan jag göra då?

 18. Hejsan! Jag vill överföra sms, bilder och kontakter till min nya iphone 5 från iphone 3g. Jag ville bara fråga om det är en risk att data går förlorat när man säkerhetskopiera ev synkroniserar.Det har nämligen hänt mig tidigare.

 19. Hej ser det är 6 år gammalt inlägg så undrar om det fortfarande gäller samma sak nu? (från en iphone 4 till en iphone 6s? ) är mest sms /bilder kontakter jag vill föra över resten kvittar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *