Saftig sockerkaka eller tigerkaka

Redan igår bestämde jag att det var dags att baka sockerkaka eller tigerkaka. Det låg 4 ägg i kylen, som väntade på att få bli använda. De senaste månaderna har jag bakat ett stort antal kladdkakor, delvis eftersom jag startat en sajt om kladdkaka, alltomkladdkaka.se. Jag har provbakat ett antal olika kladdkakerecept och hittills har bara de bästa fått plats på sajten. Kan avslöja att det inom kort kommer 1 eller 2 nya recept på sidan. Båda är riktigt bra!

Kände att det var dags för omväxling och en god saftig tigerkaka funkar ju alltid! Receptet på tigerkaka nedan är hämtat från Vår kokbok. Med andra ord, väl beprövat, som ett bra recept ska vara. Idag klantade jag till det lite. Jag hade inget bakpulver, så efter smörsmältningen var det bara att ge sig av till matbutiken! Till slut fick jag ordning på alltihop.

Artikeln fortsätter under annonsen


Nu delar jag med mig av receptet. Denna sockerkaka/tigerkaka ska bli saftig och brukar vara uppskattad.

Recept tigerkaka (eller sockerkaka)

Denna kallas saftig sockerkaka i Vår kokbok.

Ingredienser

50 gram smör/margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 msk vatten

Baka tigerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form (ca 1,5l form).
  3. Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Tillsätt det smälta fettet och mjölken, samt vaniljsocker. Vispa.
  6. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner i smeten. Vispa ordentligt.
  7. Häll 2/3 av smeten i den smorda och bröade formen.
  8. Blanda ner 2 msk kakao och 1 msk vatten i resterande delen av smeten.
  9. Häll ner den mörka smeten mitt i den ljusa. Tag en gaffel och vispa runt lite lätt i formen så att färgerna blandar sig en aning.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35-40 minuter. Testa med en trästicka efter 30 minuter. Kakan är färdig när det inte är kladdig smet på stickan.

Själv brukar jag alltid göra dubbel sats, så det blir 2 kakor. Inte mycket mer jobb än att göra en kaka, det jobbigaste är kanske är att komma ihåg att dubbla alla måtten. 😉

Lycka till!


Besök och gilla gärna Omteknik.se på Facebook.
Mjukvaruutvecklare C++. Utvecklar även för webben med PHP/MySQL/WordPress. Driver flera olika sajter och bloggar. Flitig användare av iPhone.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *