Recept på luftigt ljust matbröd

På begäran publicerar jag här recept och tips om ett luftigt ljust matbröd. Det kan bakas ut i princip i valfri form, men jag brukar föredra att göra Pain riche i miniformat. Använd gärna flytande margarin (t.ex. Milda), det är enklast.


Besök och gilla gärna Omteknik.se på Facebook.

Ingredienser:

Artikeln fortsätter under annonsen


50 gram jäst
50 gram smör eller margarin (alt. 0,5 dl flytande margarin)
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smält fettet i en kastrull. (slå ihop punkt 1 & 2 om du använder flytande margarin)
  2. Häll i mjölken. Använd termometer och värm till 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula sönder jästen i en bunke.
  4. Tillsätt värmt degspad, d.v.s. margarin och mjölk.
  5. Rör tills jästen är löst.
  6. Blanda i socker och salt.
  7. Mät upp ca 10 dl mjöl i en tillbringare.
  8. Arbeta ner mjölet i omgångar, tills du får en smidig deg. Det gör inget om degen är en aning kladdig. Använd absolut inte mer än 11 dl mjöl i detta läge.
  9. Jäs degen 30 minuter, övertäckt med t.ex. en dubbelvikt kökshandduk.
  10. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt.
  11. Välj vilken typ av bröd du vill göra: mini-Pain riche, dela degen i 8 delar. Små bullar, dela i ca 16-20 delar. Stora Pain riche, dela i 4 delar.
  12. Knåda varje del lätt, med en gnutta mjöl och forma till önskat format.
  13. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  14. Jäs bröden till dubbel storlek, under bakduk (brukar ta minst 15-20 min).
  15. Grädda ca 8-10 minuter, ugnstemperatur 250 grader.
  16. Låt svalna under bakduk, för en mjuk yta på brödet.

Tips för lyckat resultat

  • Använd färska råvaror. Speciellt viktigt är att mjölet är färskt. Har du gammalt mjöl blir brödet för kompakt. Vet du inte hur gammalt mjölet är? Köp nytt!
  • Använd så lite mjöl som möjligt vid utbakningen. Använder du för mycket mjöl blir brödet lätt kompakt och torrt. Totalt 11-12 dl mjöl, inklusive utbakning, brukar vara lagom.
  • Man kan ha lite extra margarin i, för saftigare resultat. Ca 1 msk extra, om du använder flytande margarin.
  • Osäker om brödet är klart? Testa med trästicka, det ska inte vara kladdigt inuti. Du kan också testa att ”trumma” med fingrarna på undersidan av brödet. Om brödet ger fint trum-ljud ifrån sig, så är det oftast klart. 🙂
  • Detta brödet är absolut godast färskt. Det blir trist redan efter 2-3 dagar. Så frys in allt bröd du inte planerar äta inom 24h.
Mjukvaruutvecklare C++. Utvecklar även för webben med PHP/MySQL/WordPress. Driver flera olika sajter och bloggar. Flitig användare av iPhone.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *