Bluff på Facebook – Tack vare den nya ”grafiska app”

facebook logoDet cirkulerar ett meddelande på Facebook som lyder enligt nedan. I korthet så är det hela en bluff och du ska inte kopiera och sprida detta meddelande vidare till andra på Facebook. Det du uppmanas göra har inte alls den effekt som det påstås. Läs mer detaljer om bluffen längre ner.

Hej till alla er som är i min kontaktlista på Facebook.
Jag skulle vilja be dig om en tjänst… Du kanske inte vet att Facebook har ändrat sina riktlinjer för konfiguration igen. Tack vare den nya ”grafiska app”, kan en person på Facebook, var som helst i världen, se våra bilder, våra ”gilla” och våra ”kommentarer”. Jag ber er att göra följande och sedan kommentera ”gjort”. De av mina vänner som inte vill hålla min information privat, kommer att tas bort från min lista, eftersom jag kommer att ha information jag dela med mig med er men inte med hela världen. Jag vill kunna lägga upp bilder på mina vänner och familj, utan att främlingar ska kunna se vad som händer när du väljer ”Gilla” eller ”kommentera”.
Tyvärr kan inte vi ändra den här konfigurationen, eftersom Facebook har gjort det så. Så snälla ställ din markör över min bild som visas i rutan (utan att klicka) och ett fönster kommer att öppnas. Flytta nu markören till ordet ”vänner”, återigen utan att klicka på och sedan på ”Inställningar”. Ta bort bocken vid ”livshändelser” och ”kommentarer och gilla”. På detta sätt publiceras inte längre min verksamhet.
Kopiera texten till din egen vägg (inte ”Dela”).
När jag ser det postat på din sida, kommer jag ta bort märkningen

Mer information om Facebook-bluffen

Artikeln fortsätter under annonsen


Bluffen är en dålig svensk översättning av den engelska versionen som det finns detaljer om här.

  • Det finns helt enkelt ingen grafisk app. Det närmaste som finns är Graph search och Graph API.
  • De uppmaningar som finns i meddelandet påverkar inte utomståendes möjlighet att se dina bilder eller annat.
  • Följer du uppmaningarna i meddelandet så kommer det hindra dig från att se mycket av vad dina vänner gör på Facebook och hindra dina vänner från att se vad du gör. Följer du instruktionerna så påverkar det dock inte alls vad utomstående ser om dig på Facebook!
  • Vill du ändra vilka som kan se dina bilder och annat på Facebook, så ska du istället justera dina inställningar på Facebook under Sekretessinställningar.

Har du sett några vänner på Facebook som delat denna bluff? Informera dem i så fall om att det är en bluff, så vi kan stoppa spridningen av desinformation.

Tips: Ett av de enklaste sätten att identifiera en bluff är att bluffarna brukar innehålla en uppmaning att sprida budskapet vidare.


Besök och gilla gärna Omteknik.se på Facebook.
Mjukvaruutvecklare C++. Utvecklar även för webben med PHP/MySQL/WordPress. Driver flera olika sajter och bloggar. Flitig användare av iPhone.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *